E46 na zimu za nesmysl…kde se to zvrtlo?

02.03.2024

E46 na zimu za nesmysl…kde se to zvrtlo?

V srpnu roku 2023 jsem si řekl, že se pomalu blíží zima a že bych si mohl s předstihem něco pořídit, ještě bez “sněhový přirážky”, kterou maj zadokolky jakmile nasněží. Koukal jsem po něčem stock, těsně mi unikla e90 325i a nakonec jsem od kamaráda koupil sériovou e46 325i.

Začínaj nákupy

Na auto nakoupil podvozek, protože od Jagyho z Jedetoshop.cz přišla zajímavá nabídka na ST Suspention, ST-X výškově stavitelný . To jsem měl vyzkoušené z Focusu ST, kde to fungovalo fakt perfektně. Objednal nové vraníky s příměsí křemíku, poslední 4 sedmnáctky na skladě a dokoupil další pár kol styling 68 – abych měl na sosnu nebo street dozadu stejná kola. Prostě postupně takhle začal kupovat věci…a auto jsem pořád měl u kamaráda, ještě jsem si ho nestihl ani vyzvednout.

Pak trochu přeskočim, vypadalo to že se blíží sníh a já začal dávat věci na auto u Standy v All4Drift. Chtěl jsem zachovat co nejvíc stock vzhled, jak z venku tak hlavně full interiér a skrytá ručka. Dal se malý váleček Wildwood 0,69 a odnímatelná reverzní hydraulická ručka. Na podvozek se dalo stavitelné horní uložení, ve finále po několika výměnách Odessa + rejdový adaptér od Odessy.

Řešila se několikrát geoška v Depo cars and cofee a pár problémů, takže jsem nechal nakonec i vyměnit silentbloky předních + zadních ramen za žluté polyuretany. Koupil jsem diff 3,38, zavařil ale bohužel zavaření nevydrželo dlouho a nechalo mě to na Sosnový na trackday se zaseklejma kolama…to bylo 22.prosince. A mě už to celkem sralo, první ježdění a po 1,5 hodině se posere takováhle věc.

Samosvor vs. zavářka

Zjištoval jsem co a jak, možnosti samosvoru, jak vydrží zavářky a poloosy na e46 a nakonec se rozhodl nechat si postavit samosvor od Kapajčíka ze Slovenska. Jezdí na něm překvapivě hodně lidí v ČR a po hodně zprávách, zjišťování a telefonátech jsem si vybral velký obal 188, převod 3,64 a nechal si nastavit 60% svornost a one way (bez plynu je diff otevřenej). Diff jsem si objednal první týden v lednu z hor a když sem přijel do Prahy, přišel asi za dva dny = i jeden z důvodů proč jsem takhle šel do drahýho svoru. (39 670 Kč za svor, olej a výměnu)

Už se mi prostě nechtělo řešit a kupovat někde jinej diff, hledat poměr, nechat to někde zavařit a doufat že to bude udělaný dobře a vydrží to…a modlit se ať to vydrží poloosy.

Do auta jsem si pořídil sportovní sedačku GP-Race Pro, koupil na ní OMP pojezdy, držáky z race-shopu a udělal si pěknou konzoli. K vánocům jsem dostal od F-Garage koberečky, které se mi mega líbí a vždycky jsem po nich koukal. Takže i ten hodně “stock” interiér je trochu ujetej, ale jen decentně. A teda Marlboro polep, s kterym mi pomohli Heppy a Madish. Ale když pominu ten polep, tak je to fakt stock auto a to se mi dost líbí..

Tisíc věcí..

Každopádně jsem udělal tohle a spoustu dalších věcí, naladění jednotky (odezva na plyn, nastavení termostatu, omezovač atd.), Boss nába a 360mm koženej volant Nardi Torino, nová váha vzduchu, novej chladič, novej dálkovej klíč spárovanej, vyměnit žárovky za ledky ať všechny svítí, origo BMW střešní nosiče na ledky/stromeček/kola atd.

No a teď u je venku 10 a víc stupňů a já řeším swap 4.0 místo 3.0 do compactu a zase mě přepadá myšlenka, proč jsem se takhle vysypal do dalšího (sedmýho) auta. Prostě v tomhle jsem asi kokot, no. A vždycky když to přesáhne určitou hranici, ať už času nebo financí mě to začne srát a mám chuť to auto prodat…ale taky už vím že nechci řešit před každou zimou auto.

Bazoš nebo garáž?

Takže, mám tohle auto nainzerovat? A dodělat compacta, jezdit s porškou a nebo třeba vytáhnout skyline r33…nebo si tohle auto nechat, dořešit ještě pár drobností a mít prostě auto na další zimy, které bude hotové. Ikdyž asi trochu Overkill setup na zimní ježdění. A taky už to asi nebudu půjčovat kamarádům na trash, přece jenom v tom autě jsem za 100k + jen za věci a servis..

Takže tak, tohle se mi honí hlavou vždycky když jedu s autem někam nebo upravuju videa. A střídá se ve mě radost z pěkný e46, která je libově udělaná vs. to že jsem utratil spoustu peněz “zbytečně” za auto, která vlastně nepotřebuju a místo toho jsem si mohl koupit compact v isu za 35k a totálně ho thrasovat jako minulý rok. Protože to bylo fakt nejlepší. Prostě auto za 35 a nekonečno srandy!

Takže co jako?!..asi potřebuju terapeuta, už mi z toho hrabe.